Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars

Jupiter
-Opbygning og rotation
-Overflade og temperatur
-Magnetfelt
-Ringe og måner
-Fakta

Saturn
Uranus
Neptun

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Jupiters tegn JupiterOpbygning og rotation

Jupiter er den største planet i vores Solsystem, og blev navngivet efter de romerske guders konge. Men Jupiter er en meget let planet, fordi den består af gas. Den har det hurtigste døgn af planeterne i Solsystemet, og den hurtige rotation gør at planeten ikke er kuglerund, men buler ud ved ækvator.
Jupiters overflade består af skyer i forskellige farver. Her oppe blæser der kraftige vinde. Her findes også den store røde plet, et mærkeligt turbulent område af gas. Selv om Jupiter er iskold på overfladen, er dens indre varmere end Solens overflade.


Overflade og temperatur


Magnetfelt

Jupiter har et enormt kraftigt magnetfelt, som strækker sig flere hundrede mio. km. ud i rummet. Det er det kraftigste i Solsystemet. Det opfanger blandt andet elektriske partikler fra Solen, og er måske skyld i at Jorden sjældent bliver ramt at større meteorer.
Jupiter har tre ringe som dog er meget mere utydelige end Saturns. De består formentlig af støvpartikler. Jupiter har også mindst 63 måner, som det højeste i Solsystemet, og selv om de fleste er meget små, har den også nogle af de største. Tre af månerne er “låst fast” i deres rotation om Jupiter.


Ringe og måner

Læs her om Jupiters fakta